Case: Dempsey Residence

Bekijk een van onze mooie projecten

Het project

Woningcorporatie “Wonen Limburg” wilde de gevels van hun apartementen-complex “Dempsey Residence” renoveren. Omdat men al zonnepanelen op het dak geïnstalleerd had en verdere verduurzaming nagestreeft werd, koos men ervoor om zonnepanelen op twee gevels te plaatsen en deze gevels eveneens te verfraaien. Om dit te realiseren werd een samenwerking aangegaan met architectenbureau FWP Architectuur (www.fwparchitectuur.nl) en voor het artwork met GOMAD Urban Art Studio (Marcus Debie) (www.marcusgomaddebie.com). Als systeemleverancier/installateur werd Zig Zag Solar geselecteerd (www.zigzagsolar.nl).

Omdat de zonnepanelen richting de zon gemonteerd moeten worden, en men deze zoveel mogelijk onzichtbaar wil maken, werd er een systeem gebruikt waarbij voornamelijk het artwork goed zichtbaar is vanaf de grond. GOMAD Urban Art Studio maakte drie voorstellen, waarvan de bewoners er twee mochten selecteren. Deze twee afbeeldingen werden verdeeld over 100 panelen elk. Omdat de afbeeldingen bestand moeten zijn tegen alle weersinvloeden werd er gezocht naar een hoogwaardige maar ook betaalbare en praktische oplossing; dus niet achteraf printen op elk paneel afzonderlijk, maar de print al aanbrengen voor het produceren van het paneel. This resulted in applying the print before manufacturing the panel instead of printing afterwards.

Om een licht en vlak paneel te garanderen, is er gekozen voor een aluminium paneel met een honingraat-kern. De afbeeldingen werden op een aluminium rol digitaal geprint. Deze aluminium rol was voor het printen al voorzien van een witte basislak (door middel van coilcoaten) die een optimale hechting van de print garandeert. Vervolgens werd de geprinte rol voorzien van een transparante lak om de print langdurig te beschermen en daarna werd het honingraat-paneel geproduceerd. Op deze manier zijn ook de omgevouwen randen van het paneel geprint, zodat er geen witte randen zichtbaar zijn als men schuin naar het gebouw kijkt. Bovendien konden alle panelen voorzien worden van een codering die ervoor zorgt dat de panelen op de juiste positie geïnstalleerd werden. .

. .

Voor renovatie

Na renovatie